Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-09@05:04:00 GMT

عید غدیر امسال ۱۴۰۱ چند شنبه و چندمه؟

تاریخ انتشار: ۲۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۷۰۸۵۷

عید غدیر امسال ۱۴۰۱ چند شنبه و چندمه؟

تاریخ عید غدیر خم  درسال ۱۴۰۱ معنای غدیر چیست و چرا عید غدیر خم به این نام خوانده شده است؟ در روز غدیر چه اتفاقی رخ داد و چرا این روز دارای اهمیت است؟ فضیلت آداب عید غدیر افطاری دادن به فقرا و روزه‌داران پذیرایی از مومنان آراستگی و رسیدگی به بهداشت و ظاهر پوشیدن لباس نو و پاکیزه افشاندن عطر و بوی خوش دیدار با مومنان دست دادن شادباش و تبریک گفتن دلجویی از از دوستان و برادران و مومنان

به گزارش اقتصادآنلاین؛ طبق روایات اسلامی، در روز هجدهم ماه ذوالحجه حضرت محمد (ص) به دستور خدا امام علی (ع) را به مقام خلافت و امامت و به عنوان پیشوای مسلمانان منصوب کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این رویداد که به واقعه غدیر معروف است در سفر حجة الوداع سال دهم هجری و در سرزمین غدیر خم روی داد. در روایات شیعه از این عید با نام‌های عیدُاللهِ الاکبر (بزرگ‌ترین عید الاهی)، عید اهل بیت محمد (ص) و اشرف الاعیاد (والاترین عید) نیز یاد شده است.

تاریخ عید غدیر خم  درسال ۱۴۰۱

عید غدیر خم سال ۱۴۰۱ در تقویم شمسی برابر با روز دوشنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۱ و تعطیل رسمی است. این روز در تقویم قمری مصادف با ١٨ ذوالحجه سال ۱۴۴۳ و در تقویم میلادی ۱۸ جولای سال ۲۰۲۲ است.

معنای غدیر چیست و چرا عید غدیر خم به این نام خوانده شده است؟

غدیر خم در بین راه دو شهر بزرگ دنیای اسلام یعنی مکه و مدینه قرار دارد که در زمان پیامبر گرامی اسلام کاروان های حج در آنجا از هم جدا می شدند و هر کاروان به سرزمین خود می رفت. در خصوص علت نامگذاری این مکان به غدیر خم احتمالاتی مطرح است که از آن جمله می توان گفت به دلیل آب و هوای این منطقه به نام غدیر خم معروف بوده است و پیامبر گرامی اسلام در مسیر بازگشت از مکه و در حجج الوداع در غدیر خم حضرت علی (ع) را امام، وصی و جانشین خود به مردم معرفی کرد. واقعه غدیر صرفا نام یک سرزمین نیست بلکه یک تفکر است و نشانه ای از تداوم خط نبوت می باشد. غدیر روز اکمال دین، اطعام نعمت و روز خوشنودی خداوند است.

در روز غدیر چه اتفاقی رخ داد و چرا این روز دارای اهمیت است؟

پیامبر گرامی اسلام بعد از پایان حج شهر مکه را به سمت مدینه ترک کرد و به امر خدا در واقعه غدیر خم که مصادف با هجدهم ذی الحجه بود در مکانی به نام غدیر خم مردم را گردهم آورد و خطاب به مردم با صدای بلند فرمودند ستایش از آن خداست، از او یاری می خواهیم و به او ایمان داریم و بر او توکل می کنیم و از شر نفس های خویش و بدی کردارهایمان به خدایی پناه می بریم که جز او برای گمراهان هادی و راهنما نیست، خدایی که هر کس را هدایت کرد برای او گمراه کننده ای نیست. گواهی می دهیم که خدایی جز او نیست و محمد بنده خدا و فرستاده او است.

حال ای مردم نزدیک است که من دعوت حق را لبیک گویم و از میان شما بروم و من مسئولم و شما نیز مسئول هستید. پیامبر اکرم (ص) در ادامه فرمودند آیا شما گواهی نمی دهید که جز خدا، خدایی نیست و محمد بنده خدا و پیامبر او است؟ بهشت و دوزخ و مرگ حق است و روز رستاخیز بدون شک فرا خواهد رسید و خداوند کسانی را که در خاک پنهان شده اند، زنده خواهد کرد. من در میان شما دو چیز گرانبها به یادگار می گذارم، چگونه با آنها معامله خواهید کرد، ثقل اکبر کتاب خداست که یک طرف آن در دست خدا و طرف دیگرش در دست شما است، به کتاب او چنگ بزنید تا گمراه نشوید و ثقل اصغر عترت و اهل بیت (ع) است.

خدایم به من خبر داده که دو یادگار من تا روز رستاخیز از هم جدا نمی شوند، حال ای مردم بر کتاب خدا و عترت من پیشی نگیرید و از آن دو عقب نمانید تا نابود نشوید. در این موقع دست حضرت علی (ع) را بالا برد و همه حضرت علی (ع) را در کنار پیامبر (ص) دیدند. حضرت محمد (ص) خطاب به فرمودند سزاوارترین فرد بر مومنان از خود آنان کیست؟ خداوند مولای من و من مولای مومنان هستم و بر آنها از خودشان اولی و سزاوارترم. حال ای مردم که هر کس که من مولا و رهبر او هستم علی هم مولا و رهبر او است. رسول اکرم (ص) این عبارت را سه بار تکرار کردند و فرمودند پروردگار دوست بدار کسی را که علی را دوست بدارد و دشمن بدار کسی را که علی را دشمن بدارد. خدایا یاران علی را یاری کن و دشمنان او را خوار و ذلیل گردان. پروردگارا علی را محور حق قرار ده و از حاضران خواست تا این موضوع را به غایبان اطلاع دهند.

فضیلت آداب عید غدیر افطاری دادن به فقرا و روزه‌داران

حضرت علی (ع) در حدیثی معتبر فرموده‌اند «کسی که در شامگاه عید غدیر، به یک مؤمن افطاری دهد گویا یک میلیون نفر از پیامبران، شهیدان و صدیقان را افطاری داده است. حال، چگونه است پاداش کسی که گروهی از مردان و زنان را افطاری دهد و من ضامنم نزد خدا که از کفر و فقر آسوده گردد و اگر در همان روز یا همان  تا عید غدیر سال دیگر بمیرد، بر خداوند است پاداش او» این حدیث به اهمیت این روز بزرگ، که در آن دین و رسالت بر پیامبر کامل گشته است اشاره می‌کند.

پذیرایی از مومنان

سنت اطعام و پذیرایی از مومنان، از سنت‌هایی است که بسیار در این روز بزرگ به آن سفارش شده است. در حدیثی از امام صادق (ع) می‌خوانیم «و اطعم اخوانک» «و برادرانت را طعام ده.» پس بر هر مومن و شیعه‌ای واجب است که در این روز فرخنده از برادران و مومنان پذیرایی کند.

آراستگی و رسیدگی به بهداشت و ظاهر

در دین مبین اسلام بارها به موضوع آراستگی و پیرایش تاکید شده است. اسلام دین پاکی است و در روزهای مقدس و فرخنده‌ای مانند عید غدیر خم باید به این مساله توجه ویژه‌ای شود. در روایتی از امام رضا (ع) می‌خوانیم «روز غدیر، روز آراستن و زینت است پس هرکس برای روز غدیر، زینت کند، خداوند هر خطای کوچک و بزرگ او را می آمرزد و فرشتگانی را به سوی او می فرستد، آنان نیکی های او را می نگارند و مراتبش را تا عید غدیر سال آینده بالا می برند. اگر او جان دهد، شهید مرده است و اگر زیست کند، خوشبخت زیسته است» در این روایت به زیبایی، اهمیت پیرایش و آراستگی در این روز بزرگ توضیح داده شده است.

پوشیدن لباس نو و پاکیزه

انسان‌ها در تمامی اعیاد و مناسبت‌ها، لباس نو و پاکیزه خود را به تن می‌کنند. پس چه عیدی بهتر از عید غدیر خم و کامل شدن دین مبین اسلام؟ شایسته است که در این روز لباس‌های نو و پاکیزه خود را به تن کنیم. امام صادق (ع) می‌فرمایند « ان یلبس المؤمن انظف ثیابه و افخرها» یکی از وظایف روز غدیر این است که مؤمن، تمیزترین و گرانقدرترین جامه های خویش را بپوشد».

افشاندن عطر و بوی خوش

اسلام همواره بر داشتن بوی خوش تاکید و سفارش بسیاری داشته است. پیامبر بزرگ اسلام (ص) همواره استفاده از عطر را به مومنان توصیه کرده‌اند. در روایتی امام صادق (ع) در پی وظایف مؤمن در روز غدیر فرمودند: «و یتطیب امکانه و انبساط یده» و مؤمن، به اندازه توان و دست باز بودنش، بوی خوش استعمال کند.». شایسته است که در روز عید غدیر خم استفاده از عطر را فراموش نکنیم.

دیدار با مومنان

صله رحم و دید بازدید مومنان از یکدیگر، یکی از سنت‌های پسندیده اسلام است که همواره بر آن سفارش شده است. شایسته است که این موضوع را در روز عید غدیر خم نیز انجام داده و از فضیلت‌های آن بهره‌مند شویم. در روایتی معتبر می خوانیم «هرکس در روز غدیر به دیدار مؤمنی رود، خداوند، هفتاد نور در قبرش داخل کند و قبرش را بگستراند و هر روز، هفتاد هزار فرشته به زیارت قبرش آید و به او مژده بهشت دهد».

دست دادن

دست دادن یکی از سنت‌های محبوب اسلام است. این عمل سبب صلح، دوستی، محبت و صمیمیت دو فرد مسلمان یا بهتر است بگوییم دو برادر دینی با یکدیگر می‌شود. غدیر خم روز کامل شدن دین بر مسلمین است پس شایسته است که در این روز فرخنده سنت صلح و دوستی را انجام دهیم. در روایتی معتبر از حضرت امام علی (ع) می خوانیم « اذا تلاقیتم فتصافحوا بالتسلیم» در روز غدیر، هنگامی که باهم ملاقات می کنید همراه با سلام کردن به یکدیگر دست بدهید.».

شادباش و تبریک گفتن

در روزهایی که انسان خوشحال است و جشن می‌گیرد، به اطرافیان خود این شادی را تبریک می‌گوید. حال چه روزی بهتر از کامل شدن دین مبین اسلام برای تبریک گفتن وجود دارد؟ خوب است که در این روز به برادران مومن خود این روز فرخنده را تبریک و شادباش بگویید.

در حدیثی از امام رضا (ع) می‌خوانیم «و هو یوم التهنیه یهنی بعضکم بعضاً فاذا لقی المؤمن اخاء یقول: الحمدلله الذی جعل من المتمسکین بولایه امیرالمؤمنین و الائمه سلام الله علیهما» روز عید غدیر روز تهنیت گویی است، بعضی از شما به بعض دیگر تهنیت بگوید و هرگاه مؤمنی با برادرش برخورد کرد، بگوید، ستایش مخصوص خداوندی است که ما را از پیوستگان به ولایت امیرالمؤمنین (ع) و امامان (ع) قرار داد.».

دلجویی از از دوستان و برادران و مومنان

بسیار خوب می شود که در همچین روز مقدسی، از برادران و مومنان دلجویی کنیم و اگر کینه‌ای بود برطرفش کنیم. عید غدیر خم روز عشق، صلح، دوستی و آشتی است. امام رضا (ع) روز عید غدیر را «یوم التودد» به معنای روز مهر ورزیدن نام‌گذاری کردند.

لینک کوتاه لینک کپی شد ۰ این مطلب برایتان مفید است؟ ارسال نظر عید غدیر اخبار عمومی اخبار مرتبط علت «وا رفتن ته چین» چیست + راه حل ویژه ۱۴۰۱/۴/۲۱ جهان چگونه شکل گرفت + فیلم ۱۴۰۱/۴/۲۱ صدای علی طولابی به نهاد ریاست جمهوری رسید + فیلم ۱۴۰۱/۴/۲۱ اولین تصویر تلسکوپ جیمز وب از کیهان ۱۴۰۱/۴/۲۱ بارش باران در چهار استان ۱۴۰۱/۴/۲۱ فوت کوزه گری برای پخت سریع تر گوشت ۱۴۰۱/۴/۲۱ آخرین ویدیو ها ایده رضا عطاران جوکر را ترکاند + فیلم ۱۴۰۱/۰۴/۲۱ ۱۴:۲۷ پربازدیدترین سکانس بازی الناز شاکردوست و هوتن شکیبا در تی‌ تی ۱۴۰۱/۰۴/۲۱ ۱۳:۵۴ تصاویری حیرت انگیز از قله دماوند ۱۴۰۱/۰۴/۲۱ ۱۳:۳۸ فاجعه دردناک در جنگل های رامسر + فیلم ۱۴۰۱/۰۴/۲۱ ۱۲:۵۵ نگاهی به کوچک ترین خانه های مدرن ۱۴۰۱/۰۴/۲۱ ۱۲:۴۹ بازارچه آنلاین گوشی موبایل گوشی سامسونگ گوشی اپل، آیفون گوشی شیائومی ارسال نظر

خرید نرم افزار هلو صرافی ارز دیجیتال صرافی والکس خرید ارز دیجیتال خرید تتر نقشه مترو تهران تقویم ۱۴۰۱ قیمت مسکن آخرین خبر ها ۱۴:۳۳ عید غدیر امسال ۱۴۰۱ چند شنبه و چندمه؟ ۱۴:۳۲ قهر حقیقی ها با بازار / یک ماه است که فقط پول خارج می شود ۱۴:۲۵ ۷۵۰ هزار سرپرست خانوار برای دریافت اینترنت رایگان ثبت‌نام کردند ۱۴:۲۳ کندوان یکطرفه شد ۱۴:۱۹ چگونه تماس ها را در گوشی آیفون ضبط کنیم؟ ۱۴:۱۷ هدف بایدن از سفر به خاورمیانه کاهش قیمت بنزین است ۱۴:۱۷ دولت باید مسیر ورود کسب و کارهای آنلاین به بازارهای منطقه را فراهم کند/ مجلس بودجه مصوب کرده است ۱۴:۱۵ مزیت های رقابتی و سرویس های ویژه نئوبانک فردا ۱۴:۰۰ مردم به جای سکه و دلار، «نفت خام» بخرند ۱۴:۰۰ ذوب آهن اصفهان فرهنگ صنعت داری را برکارخانه داری ترجیح داده است ۱۳:۵۷ قطع موقت گاز در محدوده منطقه یک تهران ۱۳:۵۶ کیا موقع خوردن ناهار این اشتباهو میکنن؟ ۱۳:۵۲ کاهش ۱۰۰ هزارتومانی قیمت سکه امامی ۱۳:۵۰ آبله میمون به روسیه رسید ۱۳:۴۵ توسعه فراگیر ۵G در ایران آغاز شد / رونمایی از ۴۶۰ سایت جدید نسل پنج ۱۳:۴۲ افزایش ۱۰۰ تومانی قیمت دلار در صرافی ها ۱۳:۳۸ تصاویری حیرت انگیز از قله دماوند ۱۳:۳۷ نماینده بم: زحمات شبانه روزی رییسی در حل مشکلاتی که دیگران با تنبلی، نابخردی، بی مدیریتی و بعضاً عمدی به وجود آوردند قابل تقدیر است ۱۳:۳۶ قیمت سکه امروز چند؟ (۱۴۰۱/۴/۲۱) ۱۳:۳۵ نماینده ملایر: کشور ثروتمندی هستیم اما پول زیادی نداریم! ۱۳:۳۱ واکنش وزیر ورزش به برکناری اسکوچیچ: مگر فدراسیون به‌صورت رسمی اعلام کرده؟ باید به ما گزارش بدهند / از تصمیمات فنی فدراسیون حمایت می کنیم ۱۳:۲۳ تولید محصول باکیفیت؛ اولویت شرکت فولاد مبارکه ۱۳:۲۲ بهترین نوشیدنی برای مقابله با کرونا ۱۳:۲۱ شرایط بنیادین مانا هنوز قوی است؟ ۱۳:۱۹ شاخص کل از حمایت برگشت اما ... / رکودی که هر روز عمیق‌‎تر می‌شود ۱۳:۱۷ در فضای باز هم ماسک بزنید ۱۳:۱۵ افزایش انفجاری بیماران سرپایی کرونا ۱۳:۰۴ واقعیت دستمزد ۱۵۰ هزار تومانی سرمربی تیم ملی والیبال چیست؟ ۱۳:۰۳ خداحافظی احتمالی با آخرین وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران ۱۳:۰۰ حمله خفت گیر ها به ستاره سابق استقلال و تیم ملی ۱۲:۵۹ صدور مجوز، به صورت حضوری ممنوع شد ۱۲:۵۷ بازداشت رییس شورای شهر خرمشهر به اتهام فساد مالی ۱۲:۵۵ سقوط سهام توییتر پس از لغو پیشنهاد ایلان ماسک ۱۲:۴۹ نگاهی به کوچک ترین خانه های مدرن ۱۲:۴۵ بازگرداندن ارزش ذاتی صندوق های پالایش یکم و دارا یکم، در دستور سازمان بورس است ۱۲:۴۳ کشف یک معدن مدرن طلا در تهران! ۱۲:۳۷ بهادری جهرمی: قیمت دارو زیاد نمی شود ۱۲:۲۵ از سخنرانی های ۱۲۳ هزار پوندی تا ۲۵۰ هزار پوندی «بخور نمیری» شغل دوم! ۱۲:۲۰ ایلان ماسک خطاب به ترامپ: به تو رای نداده ام، وقتش رسیده از سیاست خداحافظی کنی و دوش آفتاب بگیری! ۱۲:۱۹ با بدهی های متوفی چکار کنیم؟ ۱۲:۱۵ با خشکی دریاچه ارومیه ۱۴ میلیون انسان در خطر بیماری های پوستی، سرطان و آسم قرار دارند/ پس از هر طوفان نمک باید ۵۰۰ سال منتظر اصلاح بمانیم ۱۲:۰۹ پوتین هفته آینده در تهران ۱۲:۰۷ بررسی هزینه سرویس وسایل سرمایشی در تابستان امسال + جدول قیمت ۱۲:۰۴ فاجعه ای که پس از ۲۷ سال خود را در تهران نشان داد! ۱۱:۵۶ توییتر خروج از مکالمات را برای همه کاربران فراهم کرد ۱۱:۵۴ جایزه فرماندار فریدونکنار به حجاب یک زن در ساحل + فیلم ۱۱:۵۳ اضافه شدن واکنش فوری به پیام ها با استفاده از ایموجی ۱۱:۵۱ حمایت وزیر جهاد کشاورزی از عملکرد پر ابهام سازمان تعاون روستایی ۱۱:۵۰ اروپا برای قطع گاز روسیه در زمستان امسال آماده می شود ۱۱:۴۸ علت «وا رفتن ته چین» چیست + راه حل ویژه اقتصادآنلاین حوزه های پوشش خبری صفحه نخست  اقتصاد کلان  مسکن  طلا و ارز  خودرو  بورس  بیمه  بازرگانی  انرژی  صنعت  شهر  فناوری شبکه های اجتماعی  درباره ما  تماس با ما آرشیو  تبلیغات اخبار بیمه

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به

پایگاه خبری اقتصادآنلاین

میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری آسام

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: عید غدیر اخبار عمومی روز عید غدیر روز غدیر عید غدیر خم ۱۴۰۱ ۰۴ ۲۱ فیلم ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ ۴ ۲۱ سال ۱۴۰۱ حضرت علی بوی خوش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۷۰۸۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جدیدترین تصویر از وضعیت اسفناک تئاتر شهر + عکس

 حال‌وهوای این روز‌های تئاتر رسمی، دست‌کم در تهران، با تئاتری که برای اجرا مسیر اخذ مجوز از اداره‌کل هنر‌های نمایشی را طی نمی‌کند، متفاوت است.

اداره‌کلی که روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت‌ماه نخست خبر خداحافظی مدیرکل آن، کاظم نظری پس از حدود دوسال و دوماه -از ۲۱ اسفندماه ۱۴۰۰ تاکنون- با کارکنان واحد‌های گوناگونش دهان‌به‌دهان چرخید و بعد هم بی‌آن‌که دلیلی برایش ذکر شود از سوی نظری تایید شد تا تئاتر رسمی، چه دولتی، چه خصوصی که از شهریورماه ۱۴۰۱ بیش‌ازپیش دچار شکاف با تئاتر غیررسمی شده است، چشم‌انتظار بماند و ببیند که متولیان دولتی این هنر چه چشم‌اندازی از آینده در ذهن دارند و تحقق این چشم‌انداز را به کدام مدیر می‌سپارند تا در مقام مدیرکلی هنر‌های نمایشی بنشیند.

سمتی که به حمید نیلی با سابقه حضور در مقام مدیرعاملی تماشاخانه ایران‌شهر، مدیرعاملی انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس، مدیرعاملی انجمن هنر‌های نمایشی ایران و... سپرده شد تا پس از طا‌ها عبدخدایی، علی منتظری، مهدی مسعودشاهی، رحیم تجلی‌برزگر، حسین سلیمی، مجید شریف‌خدایی، خسرو نشان، حسین پارسایی، حسین مسافرآستانه، قادر آشنا (دو دوره)، حسین طاهری، مهدی شفیعی، شهرام کرمی و کاظم نظری، پانزدهمین «مرد»‌ی باشد که بر صندلی مدیرکلی هنر‌های نمایشی تکیه می‌زند.

از یاد نبردن غایبان  

سازوکار رایج در اداره‌کل هنر‌های نمایشی و «شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش» آن به‌عنوان مرجع صادرکننده پروانه اجرا از شهریورماه ۱۴۰۱ به‌این‌سو بیش‌ازپیش دچار تفاوتی معنادار با روندی شد که گروه‌های نمایشی طی آن نیازی به حضور در هزارتوی اخذ مجوز نمی‌بینند، در مکان‌هایی غیررسمی روی صحنه می‌روند و اجرا‌های آلترناتیوی را شکل می‌دهند که می‌تواند گزینه‌ای برای اطلاع از آن‌چه روی صحنه‌های رسمی نیست، باشد. در این میان به رغم اجرا‌هایی که هر شب در سالن‌های رسمی شهر تهران، از مجموعه تئاتر شهر تا تالار وحدت و از تماشاخانه ایرانشهر تا تالار مولوی، همچنین خیل پرشمار سالن‌های خصوصی روی صحنه می‌روند، هستند بی‌شمار نویسندگان و کارگردانانی که بازگشت از راه آمده را غیرممکن می‌دانند و تکرار دوباره سازوکار پیشین برای حضور روی صحنه را محال.

وضعیتی که اگر تئاتر شهر را به‌عنوان نماد تئاتر دولتی در نظر بگیریم از نام‌هایی که از بازه زمانی شهریورماه ۱۴۰۱ به‌این‌سو در آن روی صحنه رفته‌اند، پیداست. نام‌هایی گردآمده حول ایده محوری «لزوم روشن ماندن چراغ تئاتر»  که بخش بزرگی از آن‌ها را «ناشناخته ها» و بخش دیگر را «نزدیکان به نظام سیاسی» شکل داده و همچنان به پیش می‌روند.

آن‌چه از صحبت‌های پیوستگان به جریان تئاتر غیررسمی، همچنین غایبان برمی‌آید این است که ما در تئاترمان هیچ‌گاه نهادی مستقل و مشخص نداشته‌ایم که در مواقع اضطرار ازجمله پس از اتفاقات شهریورماه ۱۴۰۱ یا پیش‌ازآن در آبان‌ماه ۱۳۹۸ یا دی‌ماه ۱۳۹۶، اهالی تئاتر را گرد هم بیاورد و موجب ایجاد اجماعی در میان‌شان شود.

پس می‌توان بخشی از چندپارگی موجود را محصول نبود چنین نهادی و به‌تبع‌آن همواره شخص‌محور بودن و تصمیم‌گیری‌های فردمحور دانست؛ اتفاقی که درحال‌حاضر نیز رخ داده است و هر کس به‌صورت شخصی تصمیم می‌گیرد که در این شرایط چه کند. ضمن اینکه به‌نظر می‌رسد تا وقتی تصمیمات به‌صورت فردی گرفته می‌شوند، نمی‌توان تصویر روشنی از آینده تئاتر در ایران به دست داد.

پیوستگان به جریان تئاتر غیررسمی، همچنین غایبان معتقدند شاید بزرگترین چالشی که از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ تاکنون با آن مواجه‌اند، تصمیم‌گیری اخلاقی در قبال مفهوم زنانگی به نمایندگی از قلمرو‌های به حاشیه رانده‌شده باشد. مسئله‌ای که تا پیش از این اتفاقات، کمتر به آن اندیشیده می‌شد و ساده‌ترینش این‌که چرا باید برخلاف بخشی از واقعیت‌های موجود در جامعه، همچنان براساس موازین موردنظر «شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش»، روی صحنه رفت؟

اگر کارگردانان تئاتر ایران همچنان به این شیوه ادامه دهند ـ شیوه‌ای که منجر به نادیده‌انگاشتن خواسته بخشی از جامعه می‌شود؛ جامعه‌ای که بازیگرانِ اجرای آنها نیز ممکن است جزئی از آن باشند.

درواقع با مسئله‌ای اخلاقی مواجه‌اند. مسئله‌ای که در این‌جا مطرح می‌شود نه هنر است، نه تئاتر و نه روی صحنه رفتن یا نرفتن؛ بلکه انتخابی است که در مواجهه با این چالش اخلاقی انجام می‌دهند و دست‌کم به چهار گروه تقسیم‌شان می‌کند؛ عده‌ای که ترجیح دادند با این تصور که به‌رغم گذر از مجرای «شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش» برای اجرا، می‌توانند آن‌چه را که می‌خواهند، بگویند و به روال سابق به اجرا می‌پردازند.

عده‌ای دیگر که انتخاب‌شان غیاب است و نکته مورد اشاره‌شان این‌که، غیاب کارکرد خواهد داشت اگر به چشم بیاید. همچون دیوارنوشته‌ای که با رنگی پوشانده شده است، اما رنگ، بیش از پوشانندگی، به آن‌چه پنهان کرده ارجاع‌مان می‌دهد. دراین‌میان کسانی هم هستند که چنان‌چه اشاره شد انتخاب دیگری دارند؛ نه اجرا با مجوز شورای ارزشیابی و نظارت و نه غیاب. انتخاب آنها اجرای غیررسمی است.

هرچند این انتخاب علاوه بر اینکه در معرض احتمال برخورد قرارشان می‌دهد، خواه‌ناخواه دایره مخاطبان‌شان را هم محدود می‌کند. مهاجرت و وانهادن همه آن‌چه در طول سالیان متمادی ساخته شده بود و ساختن از نو در کشوری دیگر هم انتخاب گروه دیگر را شکل داده است.  

مسئله‌ای از دیروز تا امروز

چالش اخلاقی شکل‌گرفته و انتخاب‌های رخ‌داده را در شرایط کنونی درنهایت می‌توان این‌طور تفسیر کرد که در تمام این سال‌ها  ـ چه پیش از انقلاب، چه پس از آن ـ زنانی بوده‌اند که برای تحقق حقوق اولیه خود در جامعه‌ای که چه بپذیریم و چه نپذیریم، تمایلات مردسالارانه آن قابل کتمان نیست، ایستادگی کرده‌اند. این ایستادگی در بسیاری از موارد موجب ایجاد خطرات و محدودیت‌هایی هم برای آنها شده است و اتفاقات سال ۱۴۰۱ نیز یکی از بزنگاه‌های تجلی این مسئله بود؛ آن‌جایی که بخشی از زنان به‌رغم همه فشار‌های یک جامعه مردسالار و با وجود پیش‌بینی تبعات بیان مطالبات‌شان، پرسشی را پیش روی جامعه ازجمله اهالی تئاتر قرار دادند.

پرسشی از این قرار که تئاتر کِی و کجا قرار است کنار این مطالبات بایستد؟ آیا قرار است همچنان با چشمانی بسته با این ایستادگی تاریخی مواجه شود و به روال سابق ادامه دهد؟ یا می‌تواند سرانجام جایی برای خود در دل جامعه پیدا کند؟ اگر قرار بر طرح ذات‌گرایانه این سوال باشد، باید پرسید آیا اهالی تئاتر اساساً وظیفه و تعهدی بر دوش خود احساس می‌کنند یا خیر؟

آیا قائل به این مسئله هستند که هنر تئاتر ایجادکننده رابطه‌ای دوسویه میان اهالی این هنر با جامعه است یا خیر؟ اگر پاسخ به این سوالات مثبت است، آیا منطقی است که اهالی تئاتر اتفاقات رخ‌داده را نادیده بیانگارند و با فرض به ثمر رساندن ایده؛ «لزوم روشن ماندن چراغ تئاتر»، همچنان مانند سابق به کار خود بپردازند؟

قرار گرفتن این سوالات بی‌پاسخ در کنار مسئله امروز، دیروز و احتمالاً فردای تئاتر ایران، «سانسور»، مسئله‌ای که مطرح‌شدن دوباره آن این‌بار از زبان بهرام بیضایی در «نشست تئاتر امروز ایران در چهارمین جشن هنر شیراز» به یادمان می‌آورد که به‌قول او سانسور در تئاتر همواره نه‌فقط توسط دولت که به‌صورتی بی‌شکل نیز عملی شده است.

سانسوری بی‌شکل که قانونی بر آن حکفرما نیست و به همه صورت‌ها ظاهر می‌شود و مادامی که تئاتر را به بازتابی محافظه‌کارانه و توأم با احتیاط مطالبات بخشی از جامعه با رعایت موازین «شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش» ازیک‌سو و سخن گفتن از ایده‌های رهایی‌بخش در محافل خصوصی ازسوی‌دیگر تبدیل سازد، کاری از پیش نخواهد برد.

tags # شهرداری تهران سایر اخبار اگر این گنج پیدا شود همه مردم جهان تا زانو در طلا فرو می‌روند؛ ۹۹ درصد طلای زمین اینجاست! (تصاویر) مارخور؛ «بز» پاکستانی معروف به «پیرمرد کوهستان» که تُف‌اش ارزش طلا دارد! داستان تکاملِ موجودی به نام «پدر»؛ حیوان‌ها پدر ندارند! (ویدئو) عجیب اما واقعی؛ صدای واقعی بیگ بنگ را بشنوید!

دیگر خبرها

  • قیمت شاهین چند شد؟ +جدول
  • جلسه تبیین برنامه های دهه امامت و ولایت برگزار شد
  • برنامه‌های دهه امامت و ولایت تبیین شد
  • جدیدترین تصویر از وضعیت اسفناک تئاتر شهر + عکس
  • استقلال خوزستان وارد کل‌کل با نساجی شد!
  • منبع تغذیه طرح آبرسانی غدیر از دز به کرخه تغییر یافت
  • انتشار فراخوان ششمین جشنواره نقالان علوی
  • قیمت پژو پارس افزایش یافت +جدول
  • دنیای اسلام در تصمیم‌گیری مشترک، خلاء بزرگ دارد | حج امسال به صورت ویژه حج برائت است | جمهوری اسلامی منتظر دیگران نمی‌ماند
  • رهبر انقلاب: امسال حجاج باید بتوانند منطق قرآنی برائت را به همه دنیای اسلام منتقل کنند (فیلم)